15 januari 2014

Sportfånar och fånsporter av Dan Höjer

Dan Höjer är nog mest varit känd för sina spökböcker. De senaste åren har hans böcker om Cirkusdeckarna och Strumpmannen lästs av många. Jag bestämde mig för att läsa allt han gjort och hittade flera underbara böcker. Mest fastnade jag nog för Sportfånar och fånsporter (2001).

Här beskriver Dan först sin egen nivå av sportfånighet. Han kan sitta i timmar framför sport på TV men eftersom han inte kan rabbla serietabeller från flera år tillbaka så tycker han att han går fri från fåneriet. Men det finns personer som verkligen hamnar i kategorin "sportfåne" och om dessa människor berättar Dan med glädje, både idrottare och deras fans.

Det tokigaste Dan har sett är när han skulle göra ett reportage om undervattensrugby. "Spelarna tyckte på fullt allvar att det var kul att nästan drunkna vid varje träning", skriver han...och så börjar han lista tokiga sporter. Och snacka om att det mycket konstigt.

I boken finns det flera sidor av tokiga historier om fuskare under flera årtusenden, allt från en man som låtsades vara kvinna (hela sitt liv) till den romerska kejserlige fuskaren Nero som levde för 2000 år sedan och vann 1800 priser i samma olympiska spel, det vill säga allt han ställde upp i. För vem vågar säga emot en kejsare?

Blandningen mellan allmän fakta och Dans egna upplevda historier gör boken mycket charmig. När han skriver om de allra sämsta idrottarna berättar han även om när han själv skulle springa 60 meter i skolan. En härlig historia som passar bra bland alla andra sportfånar!

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar