31 mars 2014

Imorgon är allt som vanligt av Lina Stoltz

Imorgon är allt som vanligt (2014) handlar om Lilian, eller Lillan som hon kallas mest. Lilian är livrädd att någon ska upptäcka hur det står till hemma hos henne. Att mamma dricker för mycket ibland, att hon blir full och bär sej konstigt åt. Hon gör allt för att ingen ska få veta hur det är, inte ens bästisen Nina vet vad det är för fel på Lilians mamma när hon är "sjuk". Lilian och storasyster Tanja bor med mamma, storebror har flyttat hemifrån.

När Lilian blir vald till klassens Lucia tvekar hon, tänk om mamma är full och inte kan komma och se Luciatåget, eller tänk om mamma är full och kommer dit och skämmer ut sej. Läraren Victor försöker prata med Lilian om hennes ändrade beteende, men hon vill inte. Han försöker också få till ett utvecklingssamtal, men mamma är full och missar flera gånger. Värst är det när mamma ligger ute på gården i en snödriva, och Lilian kan inte få henne med in. Hon är livrädd att någon ska komma och se mamma ligga där full. Till slut ringer hon storebror som ställer upp och tar med Lilian hem till sej.

Som läsare är det lätt att känna Lilians ångest och rädsla för upptäckt, och man lider med henne och syskonen. Boken passar även utmärkt som högläsningsbok eftersom den tar upp alkoholism hos föräldrar och beskriver barns känslor inför en alkoholiserad förälder. Ett tips till alla lärare, läs den högt i era klasser! En viktig och stark berättelse.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar