31 mars 2014

Spring så fort du kan av Sofia Nordin

Spring så fort du kan (2014) är en fristående fortsättning på En sekund i taget som jag har skrivit om tidigare här på bloggen. Fast jag tycker nog att man bör ha läst den första boken innan man ger sej på den här, det händer så mycket i den som är viktigt för att man ska förstå vad det handlar om.

Det här är Antes berättelse, medan den första boken skildrade Hedvigs upplevelser efter katastrofen. Ante tror att han är ensam överlevare efter febern som dödade alla människor i hans omgivning, och förmodligen i hela landet. Han flydde från alla döda och sjuka, även sin egen mamma, vilket han lider och skäms för. Hur kunde han? Och hur kunde han lämna Hillevi, världens finaste tjej som han var kär i? Han fryser och svälter, det enda som finns att äta är rötter, bär och lite nötter. Nu är snart vintern här och hur ska det gå då?

Men en dag hör han mänskliga röster i skogen! Hedvig och Ella som letar mat, känner lukten av eld och hittar honom till slut. De berättar att de bor på en gård med hästar, kor och höns, att han kan följa med dem och bo där. Det finns mat och värme där, och sällskap! Men det är inte så lätt att anpassa sej, han får lära sej en massa nya saker, mjölka, leta och hugga ved, att samla förnödenheter inför vintern. Och han blir kär! Men det jobbigaste är när de måste rida in till stan och hämta mat i butikerna, färskvarorna har ju ruttnat, men torrvaror finns det gott om. Det värsta är att se alla döda överallt, och känna den hemska lukten. Känslan av övergivenhet och sorg, men samtidigt finns funderingarna på eventuella överlevare. Finns det fler, och var i så fall?

Spännnande och läskiga böcker om livet efter den stora katastrofen! Och jag tror att det blir en del tre, jag hoppas det, nu vill man ju veta hur det ska gå för dessa överlevande tonåringar!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar