12 november 2014

Mörkrets tjänare av Holly Black

Han hade långa armar och ben, var lång hela han - längre än de flesta människor, längre än någon varelse från den andra världen hon hade sett förut. Men hon tvivlade ändå inte ett ögonblick på att det var till den världen han hörde, om inte annat så på grund av de spetsiga öronen som stack ut genom det våta håret ... och att han var så vacker att det tog andan ur henne.
 
Kaye är sexton år och har växt upp med sin mamma som spelat i rockband och flyttat runt under större delen av hennes uppväxt. Men innan dess, när de bodde hos mormor, träffade Kaye älvor som hon hade som hemliga kompisar. Nu när de är tillbaka hos mormor träffar hon på dem igen. Men snart nog är det mer av deras slag som hon stöter på. Och en del av dem är långt ifrån lika snälla som hennes vänner. Snart är hon indragen i deras värld som existerar gömd i vår egen. En värld där det finns två hov, ett ljust och ett mörkt. Eller som de kallas, det saliga hovet och det osaliga hovet.

Det första möte hon gör med dessa hov är när hon på vägen hem en kväll stöter på Roiben, en riddare i det osaliga hovet, som ligger svårt skadad i diket. Hon hjälper honom att överleva och i gengäld får hon tre valfria frågor som han måste besvara. Och feer kan inte ljuga. Men på en av hennes frågor får hon ett svar som innebär mer än vad hon någonsin kunnat föreställa sig. Samtidigt närmar sig en viktig händelse i det osaliga hovet som hon motvilligt blir indragen i. Men vem kan hon egentligen lita på i denna dolda värld av feer och andra varelser av alla de slag. Att förlita sig på att det saliga hovet måste vara gott kan visa sig vara lika farligt som att stöta på en medlem i det osaliga hovet. Och kan hon ens lita på vad hon själv är. Kanske finns det en orsak till att just hon fått en inblick i feernas dolda och farliga värld.
En bok i undergenren urban fantasy som innebär berättelser som utspelar sig i vår egen värld, men med inslag av det magiska och övernaturliga. Ett av de kändaste exemplen på denna undergenre är Harry Potter, även om den serien även har en del tydliga inslag av högfantasy/episk fantasy. Men i den här berättelsen är det inte trollkarlar som figurerar, utan varelserna ur gammal folktro, så som bäckahästen, satyrer, troll och en tistelhäxa bara för att nämna några. Det är en spännande berättelse om att finna sig själv och sitt mod i en värld som innehåller så mycket mer än vad man skulle kunna tro, och att göra val och sedan behöva stå för eller lida av konsekvenserna.

På engelska heter boken ”Tithe: A Modern Faerie Tale” och har två uppföljare, ”Valiant: A Modern Tale of Faerie” och Ironside: A Modern Faery’s Tale” som inte är översatta till svenska.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar