20 januari 2016

Som Eld av Sara Lövestam (2015)

En fin, modern och annorlunda kärlekshistoria.

Denna bok skildrar två huvudpersoner med helt olika liv. De möts på båten på väg till ön Sländö för att fira semester på sommaren.

Anna: en 15-åring tjej som har fått lära sig att fiska, lägga nät, göra upp eld och ta hand om sin pappa som är alkoholist. Pappan och Anna har en speciell relation, där de båda två drömmar om ett annat liv. Pappan har inte mycket pengar och de lever väldigt fattigt och enkelt. De har t.ex. en fallfärdig liten stuga som läcker in vatten från taket. De har ingen elektricitet utan lagar mat via stormkök. Men de är båda ganska nöjda med mycket, de har roligt ihop. De har en enkel båt som man ror. Anna älskar sommarstugan och naturen som finns.

Louise: är född i en rikemansfamilj, en typisk brat-familj. Hon stör sig på sin familj som hon tycker är bortskämda och inte har “koll” på saker. Louise känner att familjen strör pengar omkring sig och att hon inte har så mycket gemensamt med sin familj. Louise förväntas gilla killar, och lever ett slags dubbelliv hon inte trivs med.  Hon försöker “vara som hon förväntas vara” att leva efter vanliga mallen. Och framförallt: hon hatar sommarstugan och ön.

Louises familj ser ner på Annas familj, de har ju inga pengar och verkar vara “fattiga”. Annas pappa tycker Louises familj “är snobbiga och skiter säkert pengar”.

Det här är en jättefin bok om små slumpartade möten, och små detaljer, som gör att man tillslut inser att “den andra kanske inte är det man tror”.

Jag blev väldigt rörd av den här boken. Det är en berättelse präglad av kärlek om två helt olika tjejer och om de olika “roller” man har beroende på pengar och social-ställning i samhället.

Boken berättas ur två perspektiv, Annas och Louise.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar