07 juni 2016

Dumplin av Julie Murphy

Dumplin (2016) är en underhållande bok, humoristisk samtidigt som den är jordnära och tar upp viktiga ämnen. Jag hade gärna läst mer och önskar en fortsättning!

Boken handlar om Willowdean som kallas Dumplin av sin mamma. Hon är en tjej med gott självförtroende, hon är stor eller fet som en del kallar henne. Men hon bryr sig inte, hon känner sig bekväm med sin kropp! Vem bryr sig om lite valkar här och där! Och vad är en bikinikropp, jo en kropp som bär bikini, svårare än så behöver det väl inte vara...

Hon bestämmer sig för att anmäla sig till den årliga skönhetstävlingen i staden, hon vill visa att även den som är överviktig kan vara vacker. Några andra tjejer med olika "skavanker" blir inspirerade och anmäler sig också. Dessa tjejer blir Willowdeans nya kompisar efter att hon har blivit osams med sin bästis Ellen.

På sitt nya jobb blir hon kär i den snygge privatskolekillen Bo, som många tjejer pratar om, och skulle vilja vara ihop med. Han verkar intresserad av henne och söker hennes sällskap ofta, men Willowdean kan inte fatta att han kan bry sig om henne. Varför skulle han som kan få vem som helst nöja sig med en överviktig tjej med valkar överallt! Hon som aldrig har besvärats av sin övervikt blir helt plötsligt nästan besatt av sin stora kropp! Hon börjar känna sig osäker, vilket gör att hon tycker det är viktigare än någonsin att hon och kompisarna ställer upp i skönhetstävlingen.

Jag gillar verkligen denna bok av många orsaker! Humorn, kärlekshistorien, och viktiga teman som sorg, problem med föräldrar och sist men inte minst om att se olika ut! Och duga ändå, oavsett storlek, hudfärg, hårfärg eller sexuell läggning.


Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar